عایق الکتریکی چیست؟
در سیستم های الکتریکی مواد به دو دسته رسانا (هادی) یا نارسانا (عایق) تقسیم می شوند، مواد رسانا موادی هستند که جریان الکتریسیته (برق) از آن ها عبور می کند، مواد عایق، جریان الکتریکی از آن ها عبور نمی کنند.
در حقیقت عایق فیبر استخوانی، در برابر جریان بارهای الکتریکی، مقاومت می کند و جریان الکتریسیته از عایق ها عبور نمی کند، اما در عمل مقدار بسیار کمی جریان از آنها عبور می کند، جریان هایی که از مواد عایق عبور می کنند شامل جریان شارژ خازنی، جریان پلاریزاسیون، جریان نشتی سطحی و نشتی داخلی هستند.
مواد عایق به صورت جامد در تجهیزات الکتریکی مانند عایق بندی ها و ساختمان های کابل فشارقوی کاربرد دارد، همچنین از مواد عایق برای حمایت از رسانا یا جدا سازی آن استفاده می شود، در مواد عایق، الکترون های والانس به اتم هایشان وابستهاند.
ویژگیهای عایقهای الکتریکی
میزان مقاومت عایق ها در برابر خم شدگی، مقاومت عایق الکتریکی در برابر سایش و خراشیدگی، میزان ولتاژ عایق، تحمل حرارتی عایق الکتریکی
دستهبندی مواد عایق الکتریکی ازلحاظ شکل ظاهری
جامد (مانند PVC)، مایع (مانند روغن موجود در ترانس)، گاز (مانند گاز SF6 و هوا)
طبقهبندی عایق الکتریکی
عایق الکتریکی در سه دسته اصلی عوامل حرارتی، الکتریکی و مکانیکی طبقهبندی می شود، از دیگر مواردی که در طبقه بندی عایق های الکتریکی تأثیرگذارند عبارت اند از قابلیت حرارتی، سطح ولتاژ کار، استحکام در برابر خم شدگی و پارگی، نوع سطح، قابلیت پذیرش مواد آغشته کننده، مقاومت در برابر سایش و خراشیدگی و سطح ولتاژ ماده عایقی
مواد عایق طبیعی
بسیاری از مواد که در طبیعت وجود دارند شامل عایق های طبیعی می شوند مانند الیاف طبیعی، سلولز، ابریشم، کتان، پنبه، آزبست، پشم سنگ، پشم شیشه و…، درگذشته از عایق طبیعی به عنوان عایق هادی و به عنوان عایق های محافظ و نگهدارنده استفاده می شد.
امروزه با پیشرفت علم و فنّاوری بسیاری از مواد عایق طبیعی مانند شن، میکا، قیر، لاک، صمغ و روغن از ترکیبات رزین های طبیعی استخراج شده از زمین، درختان، نفت خام، حشرات قابل تولید است.
مواد عایق مصنوعی
استفاده از مواد عایق مصنوعی برای اولین بار در سال 1908 آغاز شد، آنیلین، رزین های آلکیدی، وارنیش ها و نخ های کتان، آکریلیک، نایلون، پلی استرن، ملامین و… مواد عایق مصنوعی می باشند، بعد از سال 1940 مواد عایق مصنوعی دیگری مانند پلی اورتان، پلی کربنات، پلیاستر، پلیاتیلن و…مورد استفاده قرار گرفت.
تستهای بررسی صحت عملکرد عایق
امروزه برای اندازه گیری مقاومت الکتریکی عایق تست هایی به وجود آمدهاند که به صورت آنالوگ و دیجیتال بوده و قابل حمل هستند.
تست هایی برای بررسی صحت عملکرد عایق ها وجود دارند که به صورت دورهای بر روی عایق ها انجام میشوند تا آن ها را تا را بررسی کنند، در بروشورها و کاتالوگ های دستگاه های تست عایق مشخصهای به نام IP وجود دارد که اطلاعات ضروری برای اپراتور می باشد را بیان میکند، مناسب بودن یا نبودن دستگاه تست برای شرایط محیطی و نوع کاربرد را از روی IP می توانیم تشخیص دهیم.
تست های مرتبط با عایق الکتریکی شامل موارد زیر هست: تست اندیس پلاریزاسیون، دی الکتریک و تست Hipot
ساده ترین تست مقاومت برحسب زمان برای تمام عایق ها تست اندیس پلاریزاسیون ساده ست که بر اساس فرآیند جذب در داخل عایق پایه گذاری شده است.
از تست دی الکتریک برای تشخیص روغن خوب استفاده میشود و مهم ترین مشخصه روغن خوب بالا بودن قدرت دی الکتریک آن است، در دستگاه دی الکتریک روغن، یک محفظه ای وجود دارد که روغنی را می خواهند آزمایش کنند درون آن قرار می گیرد.
تست Hipot (تست فشارقوی) این موضوع را که آیا عایق در برابر ولتاژ بالا مقاوم است یا نه را مشخص می کند، از این دستگاه برای اعمال ولتاژ بالا به عایق و اندازهگیری میزان جریان عبوری از آن استفاده می شود.
چه عواملی در عملکرد عایق الکتریکی تأثیر میگذارند؟
عواملی که در عملکرد و طول عمر عایق الکتریکی مؤثر میباشند عبارتاند از فشارهای الکتریکی، آسیبهای مکانیکی، مواد شیمیایی، دما، رطوبت، فشار
خرید عایق الکتریکی
عایق الکتریکی که از فروشگاه ما تهیه می کنید، دارای کیفیتی متمایز و برتر نسبت به سایر محصولات مشابه موجود هست که باقیمتی بهمراتب مناسب تر به متقاضیان ارائه می گردد، که دارای تائیدیه از آزمایشگاه مرجع فشار قوی وزارت نیرو می باشد.
خرید کفپوش
این کفپوشها در برابر میدان مغناطیسی مقاوم بوده و صد درصد عدم رسانا در برابر جریان الکتریسیته و بارهای الکتریکی هست، خرید کف پوش عایق برق برای ایمنی برق و جلوگیری از شوک الکتریکی استفاده میشود، این کف پوش برای هر دو ولتاژ AC و DC مؤثر است.
کفپوش عایق برق کسری یا خاصیت ضد اسید برای هر پانل ولتاژ MV و LV با ولتاژ سیستم از ۴۰۰ ولت تا ۶۶ kV AC و DC موجود است، این عایقها میتوانند منافع ایمنی و همچنین مزایای ارگونومی را داشته باشند.
این کفپوشها مقاوم در برابر میدان مغناطیسی بوده و صد درصد عدم رسانا در برابر جریان الکتریسیته و بارهای الکتریکی هستند، که باید حتماً در مقابل تابلو برق، سلول دژنکتوری، سلول سکسیونر قابل قطع زیر بار نصب گردند.
کاربرد کفپوش عایق برق چیست؟
زیر ایستگاههای الکتریکی اتاق ترانسفورماتور، اتاقهای بالابر ماشین، اتاق UPS، اتاق کارخانه AC، آزمایشگاه LT / HT، اتاق ژنراتور
اهمیت خرید کفپوش عایق برق
کفپوش عایق برق با توجه به استاندارد IEC61111 بر اساس رتبه بندی ولتاژ به ۵ کلاس تقسیم می شوند، این ۵ طبقه ازلحاظ ضخامت، درجه ولتاژ، ولتاژ نامی و ولتاژ شکست آن با هم تفاوت دارند.